ТОП-5 подій України у 2021 році

ТОП-5 подій України у 2021 році
Loader

Минулий рік виявився для України багатим на важливі події. Держава вела активну боротьбу з коронавірусом, запустила процес вакцинації. Влада прийняла низку історичних законів. Україна ще більше наблизилася до Європи та уклала кілька важливих міжнародних угод. Давайте разом згадаємо ТОП-5 подій 2021 року, які вже стали історією.

16 січня 2021 року набув чинності ЗУ “Про мову”

Постачальників товарів та послуг зобов'язали обслуговувати споживачів українською мовою. Йдеться не лише про торгові послуги, а й про медичну, освітню, соціальну, логістичну сфери. Дотримуватися закону повинні підприємства, організації та установи всіх форм власності. Інформація на сайтах, в каталогах, інструкціях, цінниках також має бути освітлена українською.

Обслуговування клієнта може вестися не державною мовою, якщо він на цьому наполягатиме і вдасться знайти прийнятну для обох сторін мову комунікації, — йдеться в документі. Дозволяється також дублювання інформації на інтернет-сайтах іноземною мовою.

24 лютого 2021 року розпочався процес вакцинації

У лютому 2021 року в Україні розпочався процес вакцинації від коронавірусу. Перше щеплення зробили препаратом AstraZeneca. Згодом в Україні з'явилися й інші вакцини:

  • Pfizer;
  • Corona Vac;
  • Johnson & Johnson;
  • Модерна.

З липня Україна почала запроваджувати COVID-сертифікати. Внутрішній та міжнародний сертифікат можна отримати у додатку “Дія”, паперовий – у сімейного лікаря.

У грудні 2021 року в Україні дозволили запровадження третьої (додаткової) дози вакцини. Її можна використовувати за півроку після завершення основного курсу вакцинації.

Всього з лютого Україна отримала 37,7 млн. доз вакцин.

1 липня 2021 року в Україні стартували продажі землі

В Україні повноцінно запрацював ринок землі. Громадяни отримали можливість законно продавати та купувати сільськогосподарські ділянки.

Верховна Рада ухвалила низку законопроектів, які регулюють процес укладання угод із землею для всіх учасників.

У період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року дозволено обіг земель між громадянами України. З 2024 року можливість купувати та продавати землю буде надано юридичним особам. Питання допуску іноземних громадян та юросіб до ринку землі України буде вирішено за результатами референдуму.

На сьогоднішній день відчуження с/г земель приватної власності дозволено фізособам із розрахунку не більше 100 га в "одні руки". Дозволено продавати та купувати землі товарного виробництва, паї та їх окремі ділянки, всі землі сільгосппризначення державної та комунальної власності.

12 жовтня 2021 року Україна та ЄС підписали Угоду про “відкрите небо”

12 жовтня у Києві в рамках саміту Україна-ЄС було підписано Договір про єдиний авіаційний простір України та Євросоюзу. "Відкрити небо" сторони домовилися з 1 грудня, однак до цього терміну не вдалося завершити низку національних процедур, необхідних для набуття чинності Договору. Передбачається, що лібералізація польотів між Україною та країнами ЄС може розпочатися у січні 2022 року.

За словами президента Володимира Зеленського, “відкрите небо” дасть нові можливості для громадян та бізнесу, дозволить збільшити кількість рейсів, покращити стандарти безпеки та суттєво розширити географію подорожей.

5 листопада підписано закон "Про деолігархізацію"

Президент Володимир Зеленський підписав закон “Про запобігання загрозам нацбезпеки, пов'язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу у суспільному житті (олігархів)”. Затвердження закону відбулося 5 листопада 2021 року. Він почне діяти через 6 місяців з моменту офіційного опублікування.

Закон встановлює правові рамки відділення великого бізнесу від політичної боротьби. Нові норми спрямовані на те, щоб обмежити нездоровий вплив олігархічних інтересів на економіку країни.

У законі чітко прописані критерії, за якими визначатимуться олігархи. Щоб отримати такий статус, достатньо відповідати трьом наступним критеріям:

  • брати участь у політичному житті;
  • мати великий вплив на засоби масової інформації;
  • бути кінцевим бенефіціаром підприємства-монополіста;
  • володіти активами вартістю від 2,27 млрд. гривень.

Визначатиме олігархів РНБО. Організації також доручено вести реєстр олігархів, у якому будуть вказані особисті дані, перелік активів та імена політиків, до яких ці олігархи причетні.

Ми розповіли вам про 5 важливих змін, що відбулися в Україні у 2021 році. Звичайно, це далеко не всі події. Ми дуже добре пам'ятаємо святкування ювілейного 30-го Дня незалежності у 2021 році, “Кримську платформу”, першу зустріч президентів Байдена та Зеленського, локдаун, переходи до різних карантинних зон…

Були нововведення також і у фінансовій сфері. З 1 січня набули чинності зміни до закону про споживче кредитування. 2021 року всі небанківські компанії перейшли під контроль НБУ. Почали діяти нові правила оформлення мікрокредитів. 14 липня набув чинності закон про колекторів, який передбачає захист прав споживачів фінансових послуг від неправомірних дій третіх осіб.

Яким буде 2022 рік і що чекає на Україну попереду — покаже час. Нам же залишається тільки сподіватися, що хороших подій буде більше, а з усіма перешкодами ми всі разом зможемо впоратися.

Автор: Сервіс “Amigo”
26.01.2022
views
1042  переглядів
shares
0