Куди вигідно інвестувати гроші підприємцям?

Куди вигідно інвестувати гроші підприємцям?
Loader

Куди вкладати гроші підприємцям України? Які інвестиції у 2022 році будуть максимально вигідними? У цій статті ми розповімо, як українському підприємцю можна примножити дохід, спрямувавши свій капітал у правильне русло.

Інвестиції у нерухомість

Куди інвестувати? Варто вкладати гроші в нерухомість чи ні? Все залежить від розміру інвестицій та зацікавленості підприємця.

В Україні є три перспективні напрямки:

  • житлова нерухомість;
  • комерційна нерухомість;
  • курортна нерухомість.

Купівля квартир з подальшим перепродажем або здачею в оренду

Можна вкласти гроші в покупку квартир на етапі котловану, а потім, коли будинок буде здано в експлуатацію — продати на 50-60% дорожче. Головне, вибрати надійного забудовника, який не зриває терміни, використовує якісні матеріали та має хоча б 85% позитивних відгуків від покупців. Є ще варіант — купівля квартир з подальшою здачею в оренду: помісячно або подобово. Так ви зможете забезпечити собі стабільний дохід, особливо якщо квартира знаходиться біля метро, ​​ТРЦ або туристичної частини міста. Квартирантів краще шукати через агенції.

Купівля комерційних приміщень з подальшою здачею в оренду

Великою популярністю сьогодні користується комерційна нерухомість. Розглянемо кілька сегментів.

Офісна нерухомість

Переваги: ​​можливість заробляти з мінімальною участю в управлінні бізнесом.

Ризики: популярність "дистанційки" (особливо під час кризи) та зниження попиту на офісні приміщення; купівля проблемних будівель.

Найкращі варіанти: перші два поверхи БЦ "Європа Плаза" в Києві.

Торгова нерухомість

Переваги: ​​на ринку торгової нерухомості у 2021 році спостерігалося пожвавлення на тлі покращення купівельної спроможності та загального настрою українців.

Ризики: окупність до 10 років.

Найкращі варіанти: нові ЖК, зони з підвищеним пішохідним трафіком, підземні простори у центрі.

Логістичні приміщення

Переваги: ​​попит на якісні складські приміщення під Києвом збільшується із зростанням конкуренції у сфері e-commerce та бажанням ритейлерів прискорити доставку товарів; Інвестиції в логістичні приміщення стали одним із найнадійніших напрямів для вкладення коштів у період коронакризи.

Ризики: політична та економічна нестабільність

Найкращі варіанти: Таїрове (Одеса), Колишній машинобудівний завод у Київській області (Катюжанка) та ін.

Купівля курортної нерухомості

Якщо ви розглядаєте курортну нерухомість як актив, варто звернути увагу на такі нюанси:

  • розташування об'єкта;
  • прибутковість як співвідношення вартості майна, витрат на його утримання та потенційного прибутку;
  • тип об'єкту: квартира, міні-готель, котедж.

Також не забувайте, що бізнес на курортній нерухомості здебільшого сезонний.

Інвестиції у сільськогосподарську землю

Ринок землі відкрився в Україні лише у 2021 році. Це означає, що сьогодні купити ділянку можна офіційно. Очікується, що тепер з кожним роком вартість гектара підвищуватиметься — приблизно на 10-15%, а з 2024 року ще більше, бо право купувати землю отримують підприємства. Ділянку можна віддати в оренду агрохолдингу, забезпечивши собі пасивний дохід.

Інвестиції в акції зарубіжних компаній

Українці з кожним роком спрямовують дедалі більше інвестицій у акції світових гігантів. Отримувати прибуток можна на зростанні цін і за рахунок дивідендів, але їх сплачують не всі компанії. Наприклад "Амазон" вкладає дивіденди у свій розвиток, чим забезпечує постійне зростання акцій. До речі, навіть якщо на фондовому ринку трапляється криза, великі компанії швидко відновлюються, і в результаті інвестори залишаються у великому плюсі.

Перспективні компанії для інвестування:

  • Walmart — найбільша у світі американська роздрібна мережа;
  • Disney — медіаконгломерат індустрії розваг;
  • Volkswagen — німецький автомобільний концерн;
  • NextEra Energy — виробник сонячних панелей;
  • Elastic — одна з найпопулярніших пошукових систем у області Big Data;
  • CrowdStrike Holdings (CRWD) — розробник технологій кібербезпеки.

Вибрати організацію також можна зі списку Fortune Global 500, в якому відзначені найприбутковіші компанії світу.

Інвестиції у криптовалюти

Ще в 2010 році купити 1 біткоїн можна було за 0,003 долара. У 2021 році був період, коли криптовалюта торгувалася на рівні 60 тис. доларів. На момент написання статті курс складає 48,5 тис. доларів. Експерти радять вкладати в криптовалюти частину капіталу і пам'ятати, що курс цифрових грошей буває надто непередбачуваним. Невідомо, що буде далі з біткоїном: він зросте до 100-150 тисяч доларів чи знизиться до 1000 доларів.

На питання, чи варто вкладати гроші у нові криптовалюти, експерти також не можуть відповісти однозначно. Існує ймовірність зростання, але при цьому є ризик того, що валюта може просто не вижити, в результаті чого інвестор втратить свій капітал.

На сьогоднішній день досить перспективною валютою вважається Ethereum. На її блокчейні зараз створюється багато проектів. Також Ефіріум задіяний у новій фінансовій екосистемі. У майбутньому це може стати каталізатором зростання активу, але це лише припущення!

Купівля ОВДП

Облігації внутрішньої держпозики є надійною альтернативою банківським депозитам. Ставка ОВДП перевищує ставку за гривневими депозитами на 3-4%. Цим вони дедалі більше приваблюють інвесторів. Виплати за облігаціями гарантовані українським Міністерством фінансів на 100%, що підвищує безпеку даного активу. Також показовим є те, що українські ОВДП із великою активністю купують іноземці.

Ми розповіли вам про п'ять топових напрямків для вкладення прибутку від вашого бізнесу. Сподіваємось ви зробите правильний вибір і зможете ще більше примножити свій капітал у короткостроковій чи довгостроковій перспективі.

Автор: Сервіс “Amigo”
13.12.2021
views
1137  переглядів
shares
0