Чому варто вчасно вносити платежі по кредитах?

Чому варто вчасно вносити платежі по кредитах?
Loader

Що буде, якщо прострочити платіж по кредиту? Що буде, якщо не платити позику? Чому платежі за довгостроковими позиками потрібно здійснювати в певні терміни? Багато запитань та мало відповідей? Тоді ви за адресою. Ми зібрали відповіді на найпоширеніші питання, пов'язані з погашенням кредитів.

Що буде, якщо не платити кредит?

Розглянемо ситуацію:

"Олена взяла кредит в банку на 3 роки. У серпні їй затримали зарплату і у неї немає грошей на щомісячний платіж. Що їй за це буде?"

  1. Пеня і штраф. Залежно від умов договору протягом перших п'яти днів прострочення кредитор почне нараховувати пеню. Також за прострочення передбачений штраф. Розміри пені і штрафів прописані в договорі і регулюються законом.
  2. З боржником зв'яжеться співробітник фінустанови, щоб запитати про причини прострочення і дізнатися, коли буде здійснена оплата.
  3. Інформація про заборгованість буде передана в БКІ. Прострочення терміном від 90 днів вкрай негативно позначаються на кредитному рейтингу позичальника.

Що буде далі? Це залежить тільки від реакції і подальшої поведінки боржника.

А що, якщо я не візьму трубку, коли мені будуть дзвонити з банку?

Як не дивно, перше про що думають боржники, — це не брати трубку, коли буде дзвонити кредитор. Але таким вчинком ніяк не вдається змусити банк списати борг або забути про нього.

У реальності відбувається зовсім по-іншому.

  1. Якщо позичальник ігнорує дзвінки, листи і не виплачує борг, кредитор може передати права вимоги по проблемній позиці колекторській компанії.
  2. Банк або колекторська організація можуть звернутися до суду. Якщо позов буде задоволений, у позичальника можуть вилучити гроші, а в деяких випадках навіть особисте майно в рахунок погашення боргу.
  3. Якщо кредит був оформлений під заставу, майно може бути продано на аукціоні. Виручені гроші дістаються кредитору. За рахунок них компенсуються збитки.

Що можуть зробити колектори?

У липні 2021 офіційно вступив в силу новий закон про колекторів. Тепер діяльність колекторських компаній буде регулювати Національний банк України. У законі чітко прописано, що можуть, а що не можуть робити колектори. Нелегальних фірм тепер не буде. Абсолютно всі колекторські організації повинні бути внесені до спеціального реєстру Нацбанку.

Колектори як і раніше можуть вимагати у позичальників оплатити борг. Але робити це вони повинні адекватно, не порушуючи права боржників.

Новий закон забороняє колекторам:

  • погрожувати боржникам;
  • шантажувати позичальника виїздом групи;
  • залякувати боржника космічними відсотками і штрафами;
  • дзвонити позичальнику, а також його рідним, колегам або сусідам;
  • повідомляти про заборгованість родичам клієнта;
  • використовувати функцію автодозвону;
  • нараховувати відсотки і неустойку з дати погашення боргу.

За порушення закону колекторам загрожує покарання: від штрафу до позбавлення права займатися колекторським бізнесом. Фіксувати порушення можна на диктофон.

Що робити, якщо не платити позику банку, а повернути гроші колекторам?

Сьогодні на фінансовому ринку дуже багато шахраїв. Перш ніж повертати гроші колекторам, перевірте інформацію про компанію в держреєстрі. Дізнайтеся, чи дійсно банк співпрацює з організацією, представники якої до вас звернулися.

Шахраї можуть через власні канали дізнатися про ваш борг і почати тероризувати вас дзвінками. Зустрічаються такі, що пропонують видалити інформацію про кредит з бази банку за оплату частини боргу. Закінчується це тим, що людина гроші платить, а заборгованість нікуди не зникає.

Що буде, якщо не платити онлайн-кредит в МФО?

При оформленні онлайн-позики людина підписує електронний кредитний договір. Деякі позичальники не сприймають це всерйоз, але насправді електронна угода має таке ж значення, як і паперова. Її умови та вимоги обов'язково потрібно виконувати. Йдеться в тому числі і про вимогу повернути кредит з відсотками у встановлені терміни.

Багато МФО йдуть на зустріч позичальникам, які не можуть повернути гроші вчасно і пропонують послугу пролонгації. Для продовження зазвичай потрібно сплатити комісію і фактично нараховані відсотки. Термін пролонгації у кожної компанії індивідуальний.

Якщо позичальник не підключає пролонгацію, не платить по кредиту і не реагує на звернення, МФО може нарахувати пеню та штраф за прострочення. Далі, за відсутності реакції, кредитор може передати борг колекторам або звернутися до суду.

Тепер ви знаєте, чому платити по кредиту краще завжди вчасно. Це дозволить уникнути прострочення і зберегти гарну репутацію позичальника.

Автор: Сервіс “Amigo”
26.11.2021
views
1286  переглядів
shares
0