5 найкращих книг з фінансової грамотності

5 найкращих книг з фінансової грамотності
Loader

Фінансова незалежність — те, чого прагнуть багато сучасних людей. Сьогодні ринок переповнений різними пропозиціями, які провокують великі фінансові витрати. При цьому в українських школах та університетах не навчають фінансової грамотності, а також базових навичок використання матеріальних ресурсів.

Статистика показує, що сьогодні багато працюючих громадян мають заборгованість перед фінансовими компаніями (банками та мікрофінансовими організаціями). Причина — відсутність фінансової грамотності. Цій навичці можна навчитися за допомогою профільної літератури, яка дасть реальні інструменти раціонального використання грошей і навіть допоможе розпочати власну справу.

ТОП-5 книг з фінансової грамотності

«Найбагатша людина у Вавілоні», Джордж Клейсон

Книга була написана ще 1926 року. Вона не втрачає своєї актуальності й у наші дні. Твір побудований на притчах, у яких жителі Вавилону опиняються у різних ситуаціях. Своїм прикладом демонструють різні інструменти правильного поводження з фінансами.

Події у книзі базуються на реальній історичній інформації. Її високо оцінили навіть у Британській асоціації археологів.

«Багатий тато, бідний тато», Роберт Кійосакі

Книга вчить вкладати гроші в активи, які приноситимуть додаткові доходи, а не витрачати їх бездумно на те, що не є життєво необхідним. Цю книгу можна назвати "Біблією" фінансиста.

У ній немає складних термінів, які необхідно вивчати окремо. Розповідь ведеться мовою, доступною кожній людині. На зрозумілих прикладах автор пояснює основні фінансові інструменти, які дозволять примножувати свої гроші, а не витрачати стільки, скільки ви заробляєте, або навіть більше.

«Думай та багаті», Наполеон Хілл

Книгу можна зарахувати до мотиваційних. Автор розповідає про важливість правильного настрою: вона допомагає вийти з депресивного стану та навчитися фінансової грамотності. Основою для написання цього твору літератури стало дослідження життя різних знаменитих особистостей.

Автор примітний тим, що консультував президентів США та впливових бізнесменів ХХ століття.

«Шлях до фінансової свободи», Бодо Шефер

Випущена ще на початку ХХ століття і була перевидана понад 40 разів. Книга ґрунтується на вивченні автором психології успішних людей. Простою та доступною мовою в ній розповідається про інструменти, які дозволяють досягти фінансової незалежності. Кожен зможе знайти у книзі «Шлях до фінансової свободи» відповіді на найпопулярніші запитання.

  1. Як потрібно вести свій щоденний бюджет?
  2. Як долати борги?
  3. Як збільшити власний дохід?
  4. Як правильно економити?

Книга буде корисна новачкам, які тільки-но починають вивчати фінансову грамотність і хочуть зрозуміти її ази.

"Квадрант грошового потоку", Роберт Кійосакі, Шерон Лектер

Ця книга більше підійде для тих, хто хоче розпочати власну справу. Після її прочитання багато хто звільняється з роботи і починає займатися власними проектами. У цьому творі автори розповідають про ключові економічні процеси та розкривають секрети глобального розподілу капіталів.

За допомогою цього твору можна зрозуміти: чим власник бізнесу відрізняється від найманого робітника, чому є інвестори, які розоряються, а є й ті, хто без особливих ризиків примножують свої капітали, чому хтось шукає нове місце роботи, а хтось починає власну справу.

Автори у книзі виділяють чотири групи людей:

  • працюючі;
  • фрілансери;
  • бізнесмени;
  • інвестори.

На сторінках твору можна знайти основні психологічні відмінності людей цих чотирьох груп.

Кому потрібно читати про фінансову грамотність?

Книжки з фінансової грамотності не дають універсальних формул «як заробити мільйон». Автори у своїх роботах діляться базовими інструментами економії та збільшення своїх фінансів. Раціональний підхід до витрачання грошей дозволить стати фінансово незалежним та забезпечить особисту безпеку кожного.

Головна ідея більшості книг про фінанси полягає в тому, що гроші мають працювати та приносити додаткові гроші своєму власнику. Вони грунтуються не на математичні обчислення чи формули бухгалтерського обліку, а на психологію людини та її поведінкові особливості.

Книги з фінансової грамотності необхідні кожній людині, яка починає власний самостійний шлях. З моменту, як молода людина починає самостійно заробляти, їй важливо мати базові навички та знання фінансової грамотності для того, щоб не опинитись в боргах та бути у безпеці за будь-яких обставин.

Автор: Сервіс “Amigo”
23.02.2022
views
1060  переглядів
shares
1