10 порад з фінансової грамотності у 2022 році

10 порад з фінансової грамотності у 2022 році
Loader

Витрати постійно перевищують доходи? Хочете менше витрачати та більше відкладати? Досі немає подушки безпеки? У нас для вас є 10 ефективних порад, які допоможуть підвищити рівень фінансової грамотності та значно покращити матеріальне становище.

1. Гроші потрібно вміти рахувати — і це обов'язково

"Не можу зрозуміти, куди поділися мої гроші..." "Отримав цього місяця 9000, а на що витратив — не знаю". "До зарплати ще тиждень, а в мене вже немає грошей..." Чи проскакували у вас подібні думки? Якщо так, то вам терміново потрібно навчитися рахувати гроші. Це тільки здається, що для того щоб більше залишалося, потрібно менше витрачати. Насправді ви повинні вміти планувати та контролювати свої витрати. Рахувати кожну копійку навряд чи вийде, але основні статті ви повинні знати з точністю до 10 гривень.

2. Доходи повинні перевищувати витрати

Щоб усе контролювати і нічого не забувати, навчіться вести облік витрат та доходів. Для цього можна використовувати спеціальні програми, таблиці Excel, можна навіть завести окремий блокнот.

Витрати не повинні перевищувати доходи. Потрібно, щоб кожен місяць залишалися кошти, які можна було б відкласти. Якщо у вас так не виходить, спробуйте знайти джерело додаткового заробітку.

3. Фінансова подушка — це "маст хев"

Фінансова подушка має бути у кожного. Це певний запас грошей, який дозволить вам не боятися звільнення з роботи, несподіваної хвороби, непередбачених витрат. Ідеально, якщо сума заощаджень становитиме від 3 до 6 заробітних плат.

Почати відкладати можна із 10% від доходу. Гроші експерти радять зберігати у банку. Оптимальний варіант – відкриття депозиту. Так ви зможете отримувати хоч і невеликий, але регулярний пасивний дохід та захистити кошти від шахраїв.

4. Не купуйте те, без чого могли б обійтись

Не робіть імпульсних покупок і стежте за тим, куди йдуть ваші гроші. Щоб заощадити на комуналці, навчіться:

  • закривати воду в крані, коли чистите зуби;
  • вимикати світло в кімнаті вдень;
  • наливати в чайник рівно стільки води, скільки зможете випити.

Навіть коли грошей багато, не варто витрачати їх на дрібниці, які потім викинете або які вам не потрібні.

5. Інвестуйте

Інвестуйте частину капіталу. Можливостей для вкладень у наш час дуже багато. Це може бути стандартний внесок у банку, криптовалюти, ОВДП, нерухомість, акції компаній. Можна також інвестувати гроші у бізнес: купивши франшизу або розпочавши власну справу.

Створивши капітал і спрямувавши його в правильне русло змолоду, ви зможете забезпечити собі гідну старість.

6. Не витрачайте більше, ніж можете собі дозволити

Кредит — чудова можливість швидко отримати гроші, але брати їх експерти рекомендують виключно у випадках, коли цього уникнути не можна. Те саме стосується позик, взятих у друзів та знайомих.

Багато людей постійно живуть у боргах: отримують зарплату та віддають майже всю суму за рахунок оплати кредиту, а потім беруть нові позики, щоб жити далі. Така тактика вважається дуже небезпечною — людина із боргами завжди залишається у зоні ризику, бо неможливо спрогнозувати майбутнє. Більшість кредитних боржників постійно перебувають у напрузі, багато працюють, щоб сплачувати позики разом із відсотками.

Намагайтеся жити на ту суму, яка у вас є і не витрачати більше, ніж можете собі дозволити.

7. Створюйте активи

Що таке активи та пасиви? Активи це те, що приносить гроші. Наприклад, айфон для СММ-фахівця – це актив, тому що він використовує його як інструмент для заробляння грошей, машина для таксиста – це також актив.

Квартира, авто, які не здаються в оренду, ноутбук, який використовується тільки для ігор – це пасиви.

Активів має бути більше. Вони допоможуть утримувати пасиви: заправляти авто, платити за комуналку, а також закривати інші статті витрат.

8. Створіть список цілей

Настання нового року – чудовий привід для створення списку цілей. Вони можуть бути короткостроковими та довгостроковими. Створіть список у блокноті або електронному документі, включивши в нього все, чого бажаєте досягти. До окремої категорії варто внести фінансові цілі. Навпроти кожного пункту пропишіть суми та приблизні терміни досягнення цілей. Наприклад:

  • накопичити 120 тис. гривень на первісний внесок за іпотечним кредитом за 1 рік;
  • накопичити 17 000 гривень на відпочинок за 6 місяців;
  • витрачати на закупи продуктів не більше 1300 гривень на тиждень.

Регулярно переглядайте свій список та відмічайте виконані завдання.

9. Користуйтеся послугами офіційних компаній

Коли оформляєте онлайн-кредити або робите покупки через інтернет, обов'язково перевіряйте інформацію про постачальників послуг.

Хочете оформити кредит на картку в МФО? Не забудьте перевірити, чи є на сайті компанії ліцензія та свідоцтво про реєстрацію. Детально ознайомтеся з умовами кредитування та запитайте, зателефонувавши на гарячу лінію, якщо вам щось незрозуміло. Щоб у процесі користування позикою не виникало неприємних несподіванок, радимо уважно читати кредитний договір.

Існують також правила безпечного онлайн-шопінгу. Ознайомтеся з ними, щоб захистити свої гроші та уникнути зустрічі з шахраями.

10. Більше читайте

Підвищити рівень фінансової грамотності допоможуть книги про фінансову грамотність. Ми зібрали для вас ТОП-5 найкращих книг.

  1. Роберт Кійосакі "Багатий тато — бідний тато".
  2. Наполеон Хілл "Думай та багатій".
  3. Т. Харв Екер "Думай, як мільйонер".
  4. Бодо Шефер "Шлях до фінансової свободи".
  5. Річард Бренсон "До біса все! Берись і роби!".

Знайти корисні матеріали про фінанси можна також у спецпроекті "Все, що ви повинні знати про кредити", розробленому нашим партнером ТОВ "Мілоан". У ньому ви знайдете ефективні поради про планування бюджету, дізнаєтеся про нюанси оформлення мікропозик, знайдете багато статей про те, як захистити свої дані в мережі. І пам'ятайте, що почати працювати над підвищенням рівня своєї фінансової грамотності ніколи не пізно!

Автор: Сервіс “Amigo”
14.01.2022
views
1099  переглядів
shares
0