10 факторів, через які вам відмовлять у кредиті

10 факторів, через які вам відмовлять у кредиті
Loader

"Вам відмовлено в кредиті. Наступну заявку можна буде надіслати через 6 місяців". Отримували такі відповіді? До сих пір не можете зрозуміти, в чому причина? Ловіть список 10 факторів, через які вам навряд чи дадуть кредит. Сподіваємося, що ви знайдете для себе відповіді і зможете виправити проблему.

1. Погана кредитна історія

Перед прийняттям рішення по кредиту банки і МФО відправляють запити в Бюро кредитних історій. Це потрібно їм для того, щоб визначити ступінь надійності позичальника. МФО більш лояльно ставляться до клієнтів з низьким кредитним рейтингом і дають їм шанси поліпшити репутацію. Банки більше суворі в цьому плані. З поганої КІ отримати кредит неможливо.

2. Низький дохід або повна його відсутність

Якщо розмір щомісячного платежу перевищує 40% доходу — позику в банку ви навряд чи отримаєте. Фінустанови не хочуть ризикувати, побоюючись, що ви просто не повернете гроші.

Під час прийняття рішення береться до уваги тільки офіційний дохід: зарплата, дохід від підприємницької діяльності, пенсія. Якщо таких немає — чекайте відмову.

МФО не вимагають довідку про доходи. Рівень заробітку клієнтів і працевлаштування не мають значення.

3. Вік

Вимоги за віком встановлюють як банки, так і МФО. Мікрофінансові компанії видають кредити в тому числі студентам і пенсіонерам. Стандартні вікові межі: від 18 до 65 років. У банках вимоги можуть бути інші, наприклад: від 21 року і до 50 років. Якщо ви не вписується в вікові межі, можна пошукати іншу компанію або інший спосіб отримати гроші в борг.

Видача кредитів неповнолітнім заборонена законом.

4. Помилки і недостовірні дані в анкеті

Анкету та форму заявки потрібно заповнювати дуже уважно. Навіть одна неправильна цифра в ІПН або номер телефону може стати причиною відмови. Також не варто брехати про свої доходи, працевлаштування тощо. Обман все одно розкриється, а ваша репутація буде зіпсована. Кредитору простіше не дати вам гроші, ніж допустити ймовірність шахрайства.

5. “Чорний список”

У банків є "чорні списки" клієнтів. Їх створення — це ініціатива самих кредиторів, яка не регламентується законом. У список може потрапити людина, яка лається в черзі, порушує внутрішні правила і навіть та, що поспішає погасити позику достроково адже такі клієнти не вигідні банку.

6. Зовнішність

Як не дивно, але навіть зовнішність може стати причиною відмови в кредиті. Якщо ви прийшли в банк в розпатланому вигляді, з червоними очима, в брудному одязі, та слідами вчорашніх веселощів — заявку можуть відхилити без пояснення причин.

У МФО з цим простіше адже оформити позику можна онлайн. Менеджери не зможуть оцінити ваш зовнішній вигляд, але не забувайте про помилки в анкеті.

7. Порушення закону

Вам буде дуже складно отримати кредит при наявності судимості, правопорушень і навіть адмінштрафів. Шукати банк, який схвалить вам кредит при наявності хоча б одного з подібних чинників, доведеться довго.

8. Скоринг

Усіх потенційних позичальників кредитори перевіряють через скорингові системи. В процесі клієнтам виставляються бали. Які можуть бути критерії? Точний список відомий тільки банку. У нього може входити наявність дітей, майна у власності, стаж роботи, служба в армії і т.д.

9. Призовний вік

Чоловіка призовного віку в будь-який час можуть забрати на службу. Під час служби він виплачувати кредит не зможе, а банку це не вигідно. У той же час МФО допускають можливість оформлення кредиту для військовослужбовців.

10. Відмова від страховки

Закон України не зобов'язує позичальника оформлювати страховку. Однак банки все одно продовжують її нав'язливо пропонувати. Може так статися, що через відмову від страховки позику не схвалять.

МФО видають кредити без страховок і додаткових внесків. З документів для подачі заявки потрібні лише паспорт та ІПН.

Тепер висновки

На рішення кредитора впливають багато факторів. Вам можуть відмовити в позиці без пояснення причин. Якщо ви здогадуєтесь, чому заявку відхилили, можна спробувати виправити проблему і зробити ще одну спробу. Наприклад, поліпшити кредитну історію можна отримавши і успішно погасивши кілька позик в МФО.

Якщо ви поняття не маєте, чому заявку відхилили, радимо звернутися до іншого банку. Можливо причина полягає в результатах скорингу. Якщо програма банку націлена на незаміжніх жінок зі стабільним офіційним доходом, чоловік-холостяк, який працює на мінімалку, може і не отримати позику. В умовах звичайно ж цього не буде вказано.

Будьте уважні під час подання заяви на кредит та користуйтеся нашими порадами, щоб значно збільшити свої шанси.

Автор: Сервіс “Amigo”
12.11.2021
views
1226  переглядів
shares
0